Voor de correctionele rechtbank van Leuven stonden dinsdag twee bedrijfsleiders en drie vennootschappen terecht op verdenking van schending van fabrieksgeheimen. Als ex-werknemers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) zouden zij bedrijfskennis over een opslagsysteem voor energie meegenomen hebben naar hun eigen onderneming in Leuven.

Eric V., Rudolf V., de nv 4Esys en de bvba's Ruvida en Reestec werden gedagvaard op last van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek in Mol. De twee mannen waren vorig decennium als ingenieur en technicus gedurende een en twee jaar werknemer van Vito.

Daar werkten ze mee aan de ontwikkeling van een systeem voor dynamische opslag van energie. De technologie waarbij energie vrijgemaakt wordt tijdens het remmen werd door Vito onder meer aangeleverd voor bussen van De Lijn en Van Hool.

De feiten dateren al van 2008. Volgens Vito gaat het om schending van fabrieksgeheimen. De twee beklaagden zouden de in Mol opgedane bedrijfskennis meegenomen hebben naar hun latere onderneming 4Esys en hun managementsvennootschappen Ruvida en Reestec.

Volgens de verdediging hebben de bedrijfsleiders geen specifieke geheimen onthuld en bouwden ze gewoon voort op hun eigen kennis.

De raadsman van de beklaagden heeft de rechter dinsdag verzocht om een deskundige aan te stellen. De rechtbank beraadt zich over die vraag en doet uitspraak op 30 april. (Belga)